Nieuws | 26 juni 2018

NWO-onderzoekssubsidies voor Judith Sluimer en Bart Rutten

NWO heeft aan zes onderzoekers van de Universiteit Maastricht een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend, waarvan twee verbonden aan het Maastricht UMC+: Judith Sluimer (voor haar onderzoek 'Barcodes in vaatwandcellen') en Bart Rutten (voor zijn onderzoek 'Traumatische stress en het veerkrachtige epigenoom').

Laureaten kunnen met deze financiering een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten voor 5 jaar. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

De gehonoreerde voorstellen:
Dr. Judith Sluimer (Pathologie): Barcodes in vaatwandcellen
De oorzaak van een hart- en of herseninfarct is het scheuren van een atherosclerotische plaque (medische term voor aderverkalking) door een verstoorde aanmaak en afbraak van bindweefsel. De onderzoeker zal op individueel cel-niveau nieuwe types bindweefsel-producerende cellen in de vaatwand detecteren en onderzoeken of deze de verstoring kunnen herstellen om klinische gevolgen te voorkomen.

Prof.dr. Bart Rutten (Psychiatrie & Neuropsychologie): Traumatische stress en het veerkrachtige epigenoom
De expressie van ons genetisch materiaal is gevoelig voor omgevingsfactoren, hetgeen wordt gereguleerd door zogeheten epigenetische mechanismen. Met een set van unieke studies in mensen blootgesteld aan ernstige traumatische ervaringen, zal dit project ontraadselen welke epigenetische mechanismen betrokken zijn bij mentale veerkracht en kwetsbaarheid.